Pernahkah anda terdengar akan kes rumah jenis apartment berstrata tetapi ada pelbagai masalah dan sukar untuk diselesaikan? Kadang kala, isunya melebihi setahun dan tentunya menimbulkan kemarahan kepada tuan rumah apalagi rumah tersebut adalah jenis subsale.

 

 

“Subsale bukanlah rumah busuk atau rumah suwei atau rumah second. Ianya adalah rumah yang telah dibeli oleh seseorang dan pemilik tersebut ingin menjualnya atas pelbagai faktor yang subjektif.”

 

Cerita nya bermula begini. Couple gabung gaji untuk membeli apartment berharga RM190,000. Kes ada kelewatan sebab loan documents tunggu payslip cun. Dari May 2017. November 2017 loan approved baru sain SNP.

 

 

Alkisah nya, biasanya apartment berstrata, sepatutnya straight forward lah kan walaupun leasehold. Target nya May 2018 dah settle. Sekali sampai ke July 2018, kes masih krikk-krikk. So bermula lah cerita nya untuk korek siapa yang slow siapa lambat. Lawyer tak reti buat kerja ke?

 

Kelewatan pertama:- Ketika valuation rumah dibuat, surat diterima valuer menyatakan rumah tu beralamat B – 01 – 01 atas nama owner, Din bin Ahmad (bukan nama sebenar)

 

Valuer: “mana tuan? Saya dah tunggu di unit ni” Buyer: “saya pon di unit ni” Valuer: “ya, saya dah depan pintu. Bukak la” Buyer: “dah bukak pintu dah. Mana awak?” Ha sudah

 

Buyer: “saya dekat unit C-5-7 ni. Tuan unit mana satu?” Valuer: “saya kat B-1-1. Ikut surat dari lawyer lah” Buyer: “bukan. Saya dah dapat kunci dari owner. Ni unit dia la C-5-7” Dah tak pasal2 dedua kena pergi ke building management nak clarify.

 

 

Pergi ke building management, unit Encik Din (owner) adalah B-1-1 dan unit C-5-7 tak update nama dan tak tahu siapa owner dia. So valuer pon balik dengan muka bengang sebab takleh buat inspection and valuation. Apa kisah di sebalik nya?

 

Rupa-rupanya owner ada dua rumah kat situ. Satu blok B, satu blok C. Owner pon dah wayar short, tak tahu mana satu unit dia yang dia bagi dokumen ke lawyer. So terpaksa bagi balik semua dokumen, terpaksa sain balik semua agreement. Buat semua baru atas unit C-5-7. Nampak macam happy ending la lepastu kan?

 

Dengan secara tetiba, lawyer kata dokumen ok, tetapi masih officer Maybank takmo sain. Dulu buyer buat loan dengan bank harimau sebab senang katanya. Jadi kenapa officer Maybank takmo sain pasal advice payment?

 

Alkisahnya lagi, owner pulak ada hutang along rupanya dulu dulu. Total? RM60,000. Time tu, unit C-5-7 tu sahaja yang bergeran strata. So, dia bagi la geran tu kat along ni. Alamak ke biul nya bagi geran kat along.

 

Ingatkan along cuma nak tolong. Rupanya, along pon kaki belit. Kalah ular sawa dan YB Melaka. Along tu bekas lawyer conveyancing, so dia memang bijak. Ketika dia release duit RM60 ribu kepada Encik Din, dia minta geran ori, dan suruh sain beberapa dokumen.

Yay, dokumen tu la yg Encik Din lupa nak bagitahu buyer dia ada sain dulu.

 

Dokumen tu rupanya adalah SNP, dan kaveat persendirian. Kaveat ni senang cerita, sekatan. Along tu letak nama sendiri kat kaveat. Bermakna? Rumah tu selagi along tu tak sain, selagi tu lah takleh settle.

 

Gambar di bawah adalah contoh kaveat pada carian geran.

 

So, lawyer hantar surat ke bank, nak suruh keluarkan duit. Bank tendang surat tu, reply kata rumah ada sekatan, achaner saya nak bagi awak duit? Berlarutan. Ding dong ding dong macam main ping pong

 

Akhirnya, setelah 3 kali surat ditendang, lawyer membuat surat rayuan dan pandangan untuk diajukan kepada officer bank rimau yang lebih tinggi jawatannya. Puff. signed at last. Akhirnya setelah ding dong nak 3 bulan.

 

Akhirnya, now tengah tunggu duit keluar je la. Duit tu akan masuk ke akaun lawyer, dia akan bayar hutang owner, dan bakinya baru bagi ke owner. Selamat!

 

In other perspective, along tu bijak. Dia takmo buang kaveat sebab kalau buang, nanti belum tentu duit akan masuk ke dia. Silap2 kena belit semula dengan lawyer ni kan? Lagipon, 60k tu baru hutang pokok. Along kan selalu nak tolong? Mestilah ada bunga, akar, ranting.

 

Owner pon dah tua dah. Kes pon sampai buyer pon plan nak forfeit. Sebab lama sangat. Pokok nya, sini ada beberapa kesalahan dari owner/buyer.

 

1) tahu la kaya. Banyak rumah. Cer confirm bebetul dulu rumah mana nak jual. Update kepada JMB. Buyer lak, asal tak double confirm dulu baru beli?

 

2) hutang kat along asal tak habaq awai2 kat lawyer? Dah kat hujung baru nak kena nego sana sini. Pening2

 

Kesimpulan nya, sebelum membeli dan menjual, do some background research dan study baru ok. Jangan menerjah membuta tuli. Nanti kena belit dengan ular. Yang penting, hutang kena bayar. Jangan pinjam along ya?

Categories: Hartanah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *