Pelaburan emas bukanlah bertujuan untuk menjadikan kita kaya tapi sebagai pelindung kekayaan.

 

Dibawah antara kekurangan pelaburan emas:

 

1) Emas adalah antara barang ribawi ; dimana emas ini PERLU diniagakan/transaksi  ‘on the spot‘ which not delayed, otherwise possibility to be RIBA’ (Haram) – Fiqh Muamalat 1

 

2) Emas sukar untuk dicairkan dan digunakan sebagai kecemasan antara 1 – 2 minggu. Jika dijual dikedai emas , emas akan SUSUT NILAI antara 10%-25% daripada nilai semasa, justeru itu emas  tidak sesuai dijadikan sebagai simpanan kecemasan.

 

Simpanan anda semua hendaklah diletakan di tempat yang ada HIGH LIQUIDITY  iaitu mudah dicairkan bagi tujuan kecemasan.

 

Image result for poh kong shop

Kredit: Klang Parade

3) Emas tidak dianggap sebagai Cash and Cash Equivalent (CCE) disebabkan beberapa faktor. Kalau dalam accounting treatment  sekali pun, emas tidak dianggap sebagai CCE. Malah emas ada unrealized profit/loss.

 

4) Tujuan kita untuk diversify dalam pelaburan antaranya adalah untuk growth capital dan mencari keuntungan tahunan melebihi 8%. 

 

Jadi emas kurang sesuai dijadikan tempat utk diversify our investment disebabkan oleh kadar kenaikan harga yang rendah. Kalau dalam capital market, pengamal pasaran akan menggunakan emas sebagai hedging tools.

 

5) Emas ada kos simpanan

Apabila kita memiliki emas, directly dan indirectly akan ada kos dalam memilikinya seperti kos simpanan, takaful dan keselamatan.

 

Artikel asal: Zulhilmi Aziz

Categories: Lain-lain

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *